Prvi put u Crnoj Gori obilježen je 26. novembar – Međunarodni Dan masline, organizovan u sklopu programa obilježavanja 80 godina oslobođenja Bara. Program je posvećen podsjećanju na rad i djelo svjetski priznate dr Ksenije Miranović, a zatim je premijerno prikazan film „Ukusi kulture“, ističući značaj gastronomske ponude za turističku destinaciju Bara.
👩🌾 Odbor direktora društva „Kuća maslina“ je prepoznao značaj ustanovljenja nagrade „Dr Ksenija Miranović“ heroini mediteranske poljoprivrede, kojom će se ubuduće nagrađivati najistaknutiji maslinari i proizvođači maslinovog ulja. O biografiji i radu dr Ksenije Miranović, zanimljive priče, sjećanja i uspomene na najveću crnogorsku ekspertkinju u oblasti maslinarstva evocirali su novinar i publicista Željko Milović i prof.dr Biljana Lazović sa Biotehničkog fakultea koja je svojevremeno biila student dr Miranović.
🌏 Pečat koji je Kuća maslina snažno ocrtala prepoznat je širom Bara, ali i Crne Gore i naše pregalaštvo uvaženo je od strane Međunarodnog savjeta za maslinu, krovne institucije za maslinarstvo sa sjedištem u Madridu. Večeras su sa nama zvaničnici ove internacionalne organizacije koji svojim prisustvom iskazuju iskrenu namjeru da podrže naš put u spajanju tradicionalnog sa savremenim, dajući nam podršku da istrajemo na inovativnom putu, u korist svih maslinara i proizvođača maslinovog ulja Crne Gore, kazala je dr Marija Markoč, izvršna direktorica „Kuće maslina“, koja je Igoru Remsu, nasljedniku dr Ksenije Miranović uručila posthumnu nagradu za životno djelo i nemjerljiv doprinos crnogorskom maslinarstvu.
🟢 Ispred Međunarodnog savjeta za maslinu, krovne institucije za maslinarstvo sa sjedištem u Madridu prisutnim se obratila Catarina Bairao Balula, ističući uspješnu saradnju ove organizacije sa Kućom maslina, koja će učiniti sve što je potrebno da podrži inovativne napore barskog privrednog društva.
U okviru 22. Maslinijade u saradnji sa organizacijom „Taste Montenegro“ sprovedena je degustacija 28 maslinovih ulja koja su učestvovala u takmičarskom dijelu manifestacije , kao i na izložbenim štandovima. Tom prilikom su rađene vođene degustacije i u nominaciji „izbor gostiju“ ulje „Barski cekin“ proglašeno je najboljim. Ulje je proizveo Fahrudin Haverić kome je plaketu dodijelio fotograf Sergej Zabijako. On je istakao značaj gastronomske ponude Bara i Crne Gore u turističkoj valorizaciji destinacije.
🔴 Veče je upotpunjeno promocijom filma „Ukusi kulture“, koji najavljuje dokumentarni serijal „Bubulj produkcije“. Maestralno su ga realizovali Dejan Senić i Aleksandra Bojić Ivanović.
Pogledajte film “UKUSI KULTURE” u realizaciji Produkcije BUBULJ
© 2024 Kuća maslina / Sva prava zadržava
Created with ♥ by KaBARilo WDS